הסיכונים של שימוש בתמונות לא חוקיות
מי שעוקב אחר מוספים שעוסקים בתקשורת ובכל מה שקשור לעולם הפרסום והשיווק, נחשף בוודאי לא פעם לתביעות שהוגשו כנגד גורמים שונים, גורמים עסקיים, עיתונים, פוליטיקאים, חברות בניית אתר מסחר ועוד, מצד צלמים אשר נעשה שימוש בצילומים שהם צילמו.
הסיבה שהוגשו תביעות אלו היא, אסור לבצע שימוש בתמונה שאדם מסוים שילם מבלי לשלם לו על כך וכן מבלי לספק לו קרדיט על הצילום. התמונה, ולא משנה מאיזה סוג היא והיכן היא צולמה, היא יצירה שיש לצלם זכות קניין בלעדי עליה. אם גורם אחר עושה שימוש בתמונה, למטרות רווח או למטרות אחרות, הוא חייב לעשות את זה אחרי שקיבל את אישור הצלם ו/או אחרי ששילם לו על כך.
כמו יצירות אומנות אחרות, גם צילומים עומדים תחת הגדרה של זכות קניין בלעדית. בדיוק כפי שאסור לעשות שימוש בשירים, ספרים, סרטים או כל יצירה אחרת, כך אסור לעשות שימוש בתמונות בצורה לא חוקית.
אנחנו שומעים בעיקר על גורמים מוכרים אשר נתבעו על ידי צלמים, אך האמת היא, שאנחנו יכולים למצוא לא מעט תביעות כאלה, למשל, כנגד אתרי אינטרנט, כנגד בעלי עמודים בפייסבוק, חברות ובעלי מקצוע שמעלים עמודי נחיתה ועוד. מדובר על שורה של גורמים שמעלים תמונות ללא אישור. זה דבר אסור כאמור.
כיצד אפשר להתגבר על זה? בצורה מאוד פשוטה, כיום אפשר למצוא מאגרי תמונות שונים באתר קילרמדיה אשר ניתן להיעזר בהם בשביל למצוא תמונות מסוגים שונים. בין אם זה תמונות נוף, תמונות של מוצרים, תמונות של דמויות ועוד. מדובר על מאגרים שמספקים מגוון רחב של תמונות בתשלום או חינם, והן עוזרות לנו להתגבר על כל מה שקשור לזכויות קניין של הצלם.
מן הסתם, אותם מאגרים לא מספקים את כל התמונות שיש, ובוודאי לא תמונות של צלמים מובילים, אך הם כן נותנים מספיק חומר בשביל שנוכל להשתמש בו לצרכינו, לעיצוב אתר למשל. אנחנו רק צריכים להחליט עם איזה מאגר אנחנו רוצים לעבוד, והאם אנחנו מוכנים לשלם עבור מאגר זה או שמא אנחנו מעדיפים לעבוד עם מאגר חינמי.